Pomeranian ja kleinspitz

Rotumääritelmä

Saksanpystykorvien värit

Vuoden voitokkaimmat

1997 * 1998 * 1999 * 2000

Pomeranian, joka tunnettiin aikaisemmin myös nimellä kääpiöpystykorva, on historialtaan sangen vanha rotu. Sen nykyinen kanta pohjautuu kuitenkin 1800-luvulla Saksasta Englantiin viedyistä koirista. Saksassa puolestaan jalostettiin sikäläisistä pienistä pystykorvista oma muunnoksensa, josta kehittyi kleinspitz-rotu. Käytännössä pomeranian ja kleinspitz ovat varsin samankaltaisia.  Nykyinen pomeranian (zwergspitz) tuotiin Saksaan vasta 1970-luvulla, mutta siitä huolimatta meillä sovelletaan saksalaista pomeranian-rotumääritelmää. Merkittävin ero näiden kahden eri muunnoksen välillä on koossa: pomeranianin säkäkorkeus on 22 cm tai vähemmän, kun taas kleinspitzin säkäkorkeus on 23 - 29 cm.

Sekä pomeranianilla että kleinspitzillä on tuuhea ja rungossa varsin tiheän aluskarvan ja pitkän, karkean päällyskarvan muodostama turkki, joka vaatii säännöllistä hoitoa. Kotikoiralle riittää perusteellinen harjaus kahdesti viikossa, mutta näyttelykoiran turkinhoito vaatii jo enemmän työtä ja myös karvan muotoilua. Yleisimmät turkin värit ovat punainen, oranssi, musta ja susisoopeli.

Kumpikin rotu on luonteeltaan hyvin vilkas ja älykäs. Pystykorvarotujen tavoin myös nämä pienet roturyhmän edustajat ovat hyvin valppaita ja mainioita vahtikoiria. Ne myös kiintyvät syvästi omistajaansa.

Euroopan hovien suosikiksi 1800-luvulla nousseet kääpiöpystykorvat löysivät tiensä Suomeen 1930-luvulla, jolloin maahamme tuotiin ensimmäiset pomeranianit. Sen sijaan kleinspitz on varsin uusi rotu maassamme; sen ensimmäiset edustajat saapuivat tänne vasta 1980-luvulla. Vuosittain rekisteröidään yli sata pomeraniania ja  pari sataa kleinspitziä.

Näyttelyissä pomeranianit kilpailevat väristä riippumatta yhtenä rotuna, kun taas kleinspitzit on jaettu kolmeen eri muunnokseen: 1) mustat ja ruskeat, 2) valkoiset ja 3) muunväriset.

Pomeranianin ja kleinspitzin harrastajilla on yhteinen rotuyhdistys, Pienpystykorvat r.y. Lisää yhdistyksen toiminnasta ja roduista Pienpystykorvat r.y.:n kotisivuilta.

"Eurooppalainen pystykorva"
Kääpiöpystykorva

Rotujen historiaa Suomessa
Vasemmalla "Eurooppalainen pystykorva" ja oikealla Suomen ensimmäisiä kääpiöpystykorvia. Kuvat Liitto-osaston 50-vuotisjuhlajulkaisusta vuodelta 1972.